DERNEK TÜZÜĞÜ

BİRİNCİ BÖLÜM
Madde 1 – Derneğin Adı, Merkezi ve Amblemi (Logosu)
Derneğin tam adı “Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği” , kısa adı ise “SAÇDD” dir.

Derneğin merkezi İstanbul’da bulunmaktadır.

Derneğin şubesi açılmayacaktır.

Dernek amblemi (logosu) Derneğin Kurumsal Kimlik Rehberinde belirtilen özelliklere sahiptir. Yönetim Kurulunun izni olmaksızın değiştirilemez ve amaç dışı kullanılamaz.

Madde 2 – Derneğin Amacı
a) Maddi olanaklardan yoksun, okuma istekli, başarılı ve ahlaklı öğrencilere eğitim ve öğrenim yapma olanağı sağlamak, onların ülkeye ve topluma yararlı bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmak, ülkemizde eğitim ve öğretim hizmetlerinin etkin ve en verimli şekilde yerine getirilmesine yardımcı olmak;

b) Yukarıda belirtilen amaçları içermek şartı ile elde edilecek her türlü bağış ve ölüme bağlı tasarrufların Yönetim Kurulunca kabul edilecek şart ve mükellefiyetlerini yerine getirmektir. Dernek amaçlarını yerine getirirken Süreyya Ağaoğlu Eğitim ve Öğretim Vakfı ile iş birliği yapabilir. Dernek amaçlarını Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerleri ile Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda gerçekleştirir.


Madde 3 – Derneğin Çalışma Biçimi ve Faaliyet Alanı
Dernek, amaçlarına uygun olarak Derneğin adını taşımak kaydıyla;
a)Öğrencilerin barınması, beslenmesi, öğrenim görmesi için öğrenci yurtları, üniversite dahil her düzeyde okullar, eğitim ve öğretim kurumları, kurslar açabilir. Dernek bu tesisleri kendisi işletebileceği gibi bunları Devlete, kamuya yararlı bir vakfa veya derneğe kiralayabilir, bedel karşılığı veya gerektiğinde bedelsiz olarak devredebilir.

b)Ülkemizde hukuk fakültelerinde okuyan kız öğrencilerin başarı düzeylerinin yükselmesine katkıda bulunmak için “Süreyya Ağaoğlu Hukuk Ödülleri” verebilir.

c)Türk çocuk ve gençlerinin başarı düzeylerinin yükselmesine katkıda bulunmak amacıyla burslar verebilir, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmaları destekleyebilir, araştırmalar, bilimsel çalışmalar yapabilir, projeler hazırlayabilir, yarışmalar düzenleyebilir, ödüller verebilir, kütüphaneler kurabilir, bu faaliyetler için bütçesinde özel fonlar oluşturabilir.

d)Seminer, konferans, söyleşi, panel, konser, sergi, her türlü sportif, sanatsal ve kültürel etkinlikler düzenleyebilir.

e)Mevzuat hükümlerine uygun olarak her türlü yazılı ve görsel yayın yapabilir.

f)Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf, federasyon kurabilir veya kurulu bir federasyona katılabilir, gerekli izinleri alarak tesisler kurabilir.

g)Temsilcilikler açabilir. Yönetim Kurulu kararı ile sivil toplum kuruluşları ile platformlar oluşturabilir, mevcut bir platforma üye olabilir.
h)Yurt içi ve yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olabilir ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapabilir ve/veya yardımlaşabilir.

i)Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde 5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilir.
Dernek sosyal alanda faaliyet gösterir.

Madde 4 – Derneğin Tasarruf Yetkileri
Dernek amacına ulaşmak için taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, Derneklere ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını kiraya vermeye, satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, Dernek mal varlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da birçok kez yatırımda kullanmaya, Dernek amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve Derneğin amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, Derneğin amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yurt dışındaki Dernekler, gerçek ve tüzel kişiler ile iş birliği yapmaya, iş birliği yaptığı kuruluşlara ve eğitim ve öğretim kurumlarına nakdi ve ayni yardımlarda bulunmaya, yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, Derneğin amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, Derneğin amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve Derneğe gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye,  Derneğin amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri organları marifetiyle akdetmeye Türk Medeni Kanununun 48.Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.

Dernek bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlar için kullanamaz.

Madde 5 – Derneğin Kurucuları
Sn. Süreyya Ağaoğlu, T.C. Ihlamur Cad. No.29 Avukat, Sn. İffet Halim Oruz, T.C. Erenköy Ethemefendi Cad. No:1 Yazar, Sn. Şevket Rado, T.C. Cihangir Emanetçi Sok. Cevdet Ferit Bey Apt. No:1 Yazar

İKİNCİ BÖLÜM
 
Ü
yelik ve Koşulları, Üyelerin Hak ve Yükümlülükleri, Üyeliğin Sona Ermesi

Madde 6 – Üyelik ve Koşulları
Dernekte gerçek ve tüzel üyelik mümkündür.

Fiil ehliyetine sahip dernek üyeliği yasaklanmamış, Derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden (Dernekler Kanununda sayılan üye olma şartlarına sahip) gerçek ve tüzel kişiler Derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması gerekir. Kadrolu dernek çalışanları üye olamazlar. Derneğin kiracısı olan gerçek veya tüzel kişiler ile bu tüzel kişilerin ortak ve yöneticileri üye olamazlar. Ancak bu durumdaki mevcut üyelerin üyelikleri devam eder.

Üyelik başvuruları mutlaka en az iki üyenin referansı ile yazılı olarak yapılır. Başvuru Dernek Yönetim Kurulunca en geç otuz gün içinde isteğin kabul ya da reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye bu amaçla tutulan deftere kaydedilir. Genel Kurul kararı alınan Yönetim Kurulu toplantı tarihinden itibaren Genel Kurul toplantısı bitimine kadar üye kaydı yapılamaz.

Madde 7 – Üyelerin Hakları
Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin Dernek faaliyetlerine, yönetimine katılma ve Genel Kurulda bir oy kullanma hakkı vardır. Gerçek üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Tüzel üyelik halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsil görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir ve Derneğe bildirilir.

Madde 8 – Üyelerin Yükümlülükleri
Üyeler Genel Kurulca belirlenen giriş ve yıllık üyelik aidatını ödemek, Dernek Tüzüğüne uymak, Derneğe bağlılık göstermek ve amacına uygun davranmak, özellikle amacın gerçekleştirilmesini güçleştirici ve engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdürler. Aidat borcu bulunan üyeler Genel Kurul Toplantılarına katılamazlar.

Madde 9 – Üyeliğin Sona Ermesi
Üyeliğin sona ermesi aşağıdaki şekillerde gerçekleşir.

A)Üyelikten Çıkma
Hiç kimse Dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye Derneğe yazılı olarak bildirmek kaydıyla ya da mevzuata uygun şekilde diğer resmi kanallar üzerinden Dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi Yönetim Kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.

B)Üyelikten Çıkarılma ve İtiraz
Dernek üyeliğinden çıkarılma sebepleri aşağıda gösterilmiştir.
1)Dernek Tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak
2)Verilen görevlerden sürekli kaçınmak
3)Üyeliğe kabul edildiğinin tebliğinden itibaren bir ay içerisinde üyelik giriş aidatını ödememek
4)Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak
5)Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak
6)Yıllık aidatını ilgili yılın nisan ayı sonuna kadar ödememiş olmak ve yazılı olarak bildirilen veya üyenin eposta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilerek yapılan uyarı tarihinden itibaren bir ay içerisinde bu yükümlülüğü yerine getirmemek
7)Üst üste gerekçesiz olarak üç Genel Kurul toplantısına katılmamak
Yukarıdaki durumlardan birinin tespiti halinde kişi Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilir. Üyelikten çıkarılanlar çıkarma kararının kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde Yönetim Kuruluna yazılı olarak başvurarak haklarındaki kararın yeniden incelenmesini isteyebilirler. Yönetim Kurulu kararını değiştirmediği takdirde üyenin Dernek Genel Kuruluna itiraz hakkı saklıdır.
Genel Kurul, toplantıya katılan üyelerin en az üçte ikisinin oylarıyla çıkarılan kişinin üyeliğinin devamına karar verebilir.
Üyelikten çıkma, çıkarılma ya da üyeliğin kendiliğinden sona ermesi üyenin Derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
Dernekten çıkan, çıkarılan ya da üyeliği kendiliğinden sonra eren kişiler üye kayıt defterinden silinir ve Dernek mal varlığından hak iddia edemez.
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM          
 
Madde 10 – Dernek Organları
Dernek organları şunlardır:
Genel Kurul
Yönetim Kurulu
Denetim Kurulu
 
Madde 11 – Dernek Genel Kurulunun Kuruluş Şekli, Toplanma Zamanı, Çağrı ve Toplantı Usulü
Genel Kurul Derneğin en yetkili karar organıdır ve Derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.

Genel Kurul
a) Bu Tüzükte belli edilen zamanda olağan,
b)Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya Dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.

Olağan Genel Kurul üç yılda bir Nisan ayı içerisinde Derneğin merkezinin bulunduğu yerde ya da Yönetim Kurulunca belirlenecek başka bir yer, gün ve saatte toplanır.

Genel Kurul Yönetim Kurulunca toplantıya çağrılır.

Yönetim Kurulunun Genel Kurulu toplantıya çağırmaması durumunda, üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi üç üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Çağrı Usulü
Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden toplantının günü, saati, yeri ve gündemi bir gazete veya Derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek suretiyle toplantıya çağrılır.

Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa bu durum geri bırakma sebepleri belirtilmek suretiyle ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere tekrar duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler, ikinci toplantıya birinci toplantı için belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Toplantı Usulü
Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğu, tüzük değişikliği ve Derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı Yönetim ve Denetim Kurulları asil üye toplam sayısının iki katından az olamaz.

Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır.  Tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise kararlar toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınır.

Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, Yönetim Kurulu üyeleri veya Yönetim Kurulunca görevlendirilen kişiler tarafından kontrol edilir. Üyeler Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adlarının karşısı imzalayarak toplantı yerine girerler.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından toplantı açılır. Toplantı yeter sayısının sağlanamaması halinde Yönetim Kurulunca bir tutanak düzenlenir.

Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve bir başkan vekili ile bir yazman seçilerek Divan Kurulu oluşturulur. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda üyelerin Divan Kuruluna kimliklerini göstererek oy kullanmaları ve hazirun listesindeki isimlerinin karşısını imzalamaları zorunludur. 

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğu Divan Başkanına aittir.

Genel Kurulda yalnızca önceden belirlenen gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak Divan Kuruluna bildirilen konuların gündeme alınması zorunludur.

Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin seçimleri gizli oylama ile yapılır; diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, Divan Başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyelerce gereği yapıldıktan sonra içi boş bir sandığa atılması ile toplanan ve oy verme işleminin bitiminden sonra açık olarak sayımı ve dökümü yapılan oylardır.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar toplantı tutanağına yazılır ve Divan Kurulu tarafından imzalanır. Toplantı sonunda tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir. Yönetim Kurulu bu belgelerin korunması ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna yedi gün içinde teslim edilmesinden sorumludur.
 
Madde 12 -  Genel Kurulun Görev ve Yetkileri
  1. Gizli oylama ve açık sayımla üç yıl için Dernek organlarını seçmek
  2. Dernek Tüzüğünde yapılacak değişiklikleri gerçekleştirmek
  3. Yönetim ve Denetim Kurulu raporlarını görüşmek ve Yönetim Kurulunu ibra etmek
  4. Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan bütçeyi görüşmek, aynen veya değiştirerek kabul etmek
  5. Derneğin diğer organlarını denetlemek ve gerek gördüğünde ilgili üye veya üyeleri görevden almak
  6. Üyelik talebinin reddi ve üyelikten çıkarma konularında Yönetim Kurulu kararlarına karşı yapılan itirazları incelemek ve karara bağlamak
g)Dernek için gerekli olan taşınmaz malları satın almak veya Dernek lehine taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almak, bina ve tesis inşa ettirmek, geçerli banka kefaletlerini kabul etmek, Derneğin amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almak, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermek ayni haklar tesis ettirmek, iktisadi işletmeler şirketler kurmak, kurulu olanlara iştirak etmek konularında toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oylarıyla, Derneğe ait mevcut taşınır ve taşınmaz malların satılması konusunda ise toplantıya katılanların üçte ikisinin çoğunluğu ile karar alarak Yönetim Kuruluna gerekli iş ve işlemleri yapmak üzere yetki vermek
  1. Üyelik aidatlarını belirlemek
  2. Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasına karar vermek ve bu hususta Yönetim Kuruluna yetki vermek
  3. Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması ve ayrılmasına karar vermek ve bu hususta Yönetim Kuruluna yetki vermek
  4. Derneğin feshine karar vermek
  5. Yönetim Kurulunun diğer önerilerini inceleyerek karara bağlamak
  6. Derneğin en yetkili organı olarak Derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri yürütmek ve yetkileri kullanmak
  7. Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerine huzur hakkı ödenmesi konusunda karar almak, huzur hakkı tutar ve ödeme şeklini belirlemek
  8. Derneğin kadrolu çalışanlarına yapılacak ücret dışı ödemeler konusunda karar almak veya Yönetim Kuruluna yetki vermek
p)Mevzuatta Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirmek
 
Madde 13 - Yönetim Kurulunun Oluşumu
Yönetim Kurulu beş asil ve beş yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir.
Yönetim Kurulu üç yılda bir seçilir ve görev süresi üç yıldır. Görev süresi biten üyenin yeniden seçilmesi mümkündür.
Yönetim Kurulu seçimden sonraki ilk toplantısında alacağı bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve üyeyi belirler.

Yönetim Kurulu tüm üyelerin yazılı olarak haberdar edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Yönetim Kurulu ayda en az bir kez ve en az dört üyenin katılımıyla toplanır. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oylarıyla alınır. Eşitlik halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Başkanın olmadığı hallerde toplantıları başkan yardımcısı yönetir.

Yönetim Kurulu üyelerinden bir veya daha fazlasının istifası ve başka sebeplerle boşalan üyeliklere yedekler arasından en fazla oy alan üyeler sırasıyla atanır. Bu durumda Yönetim Kurulu gerekli ise yeniden görev bölüşümü yapar.

Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedek üyelerin toplantıya katılımlarının sağlanmasına rağmen üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse, Genel Kurul, mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde Dernek üyelerinden birinin başvurusu üzerine mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak Dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Geçerli mazereti olmaksızın bir takvim yılı içinde aralıklı da olsa beş toplantıya iştirak etmeyen üyenin Yönetim Kurulu üyeliği kendiliğinden son bulur.
 
Madde 14 - Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
a)Derneği Tüzükte belirtilen amaçlar doğrultusunda yönetmek
b)Derneği temsil etmek ve bu konuda Dernek üyelerine yetki vermek
c)Derneğin gelir gider hesaplarına ilişkin bütçeyi yapmak
d)Dernek hizmetinde çalışacak kadrolu memurları ve bunlara yapılacak ücret ve diğer ödemeleri tayin ve tespit etmek
e)Dernek gelirlerini nemalandırmak için gerekli usulleri tayin ve tespit etmek
f)Süreyya Ağaoğlu Eğitim ve Öğretim Vakfına tahsis olunacak meblağları ve tahsis yöntemlerini tayin ve tespit etmek
g)Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlamak
h)Genel Kurulun toplantıya katılanların salt çoğunluğunun oyları ile Yönetim Kuruluna yetki vermesi koşuluyla, Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması, bina veya tesis inşa ettirmesi/ettirilmesi, Derneğin amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç alınması, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvencelerin verilmesi veya ayni haklar tesis ettirmesi, iktisadi işletmeler, şirketler kurulması, kurulu olanlara iştirak edilmesi; Genel Kurulun toplantıya katılan üyelerin oylarının üçte ikisinin oylarıyla Yönetim Kuruluna yetki vermesi koşuluyla Derneğe ait mevcut taşınır ve taşınmaz malların satılması işlemlerini yapmak
i)Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılması konusunda karar vermek
j)Genel Kurulda alınan kararları uygulamak
k)Dernek Tüzüğünün, Dernekler Kanununun ve ilgili diğer mevzuatın kendisine verdiği görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak
l)Her faaliyet yılı sonunda Derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile Yönetim Kurulu çalışmalarını açıklayan yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Genel Kurula sunmak
m)Bütçenin uygulanmasını sağlamak
n)Derneğe üye alınması ve üyelikten çıkarılması hususlarında karar vermek
o)Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek için yetkisi dahilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak
p)Dernek para ve evraklarını, değerli belgelerini korumak, saklamak
r)Derneğe ait gayrimenkulleri kiralamak, kira ile ilgili her türlü işlemi yaparak Derneğin haklarını korumak, taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil Dernek lehine her türlü güvenceleri almak, geçerli banka kefaletlerini kabul etmek
s)Dernek Kurumsal Kimlik Rehberini belirlemek ve gerektiğinde değişiklikleri onaylamak
 
Yönetim Kurulu Başkanının Görev ve Yetkileri
a)Derneği temsille birlikte sevk ve idare etmek, Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık etmek
b)Genel Kurul sonuç bildirimi ile Yönetim ve Denetim Kuruluna seçilen asil ve yedek üyelerin mevzuata uygun şekilde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlamak
c)Dernek organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişikliklerin mevzuata uygun şekilde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlamak
d)Gerekli tüm defter ve kayıtların tutulmasını sağlamak
e)Derneğin yılsonu itibarıyla yapılan faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarına ilişkin beyannamenin her yıl en geç nisan ayı sonuna kadar
mülki idare amirliğine verilmesini sağlamak
f)Yurt dışından yardım alınması halinde bu yardımların bankalar aracılığıyla alınmasını ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesini sağlamak
g)Derneğin temsilcilik açması halinde, temsilciliğin adresi ve görevlendirilecek kişi veya kişilerin mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlamak
h)Önemli ve acil durumlarda Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak
i)Mevzuatta dernek başkanınca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak

Başkan Yardımcısının Görev ve Yetkileri
a)Başkanın olmadığı zamanlarda Yönetim Kuruluna başkanlık etmek
b)Yönetim Kurulu çalışmalarına yardımcı olmak
c)Yönetim Kurulunun yetki verdiği konularda Derneği temsil etmek

Sekreterin Görev ve Yetkileri
a)Yönetim Kurulu kararlarını karar defterine yazmak
b)Yasal olarak tutulması zorunlu defter ve kayıtların zamanında işlenmesini sağlamak ve bu işlemlerin sorumluluğunu üstlenmek

Saymanın Görev ve Yetkileri
a)Dernek hesaplarını takip ve kontrol etmek
b)Dernek defterlerinin düzenli tutulmasını sağlamak ve kontrolünü yapmak
c)Yönetim Kuruluna defter, kayıt, belge ve hesaplarla ilgili ayrıntılı bilgi vermek
 
Madde 15 – Denetim Kurulunun Oluşumu, Görev ve Yetkileri
Denetim Kurulunun Oluşumu ve Çalışma Usulü
Genel Kurulca seçilen üç asil ve üç yedek üyeden oluşur. Görev süresi üç yıldır. Görev süresi bitenin yeniden seçilmesi mümkündür.

Çalışma usulünü kendisi tespit eder.

Denetim Kurulu üyeleri davet üzerine Yönetim Kurulu toplantılarına katılarak görüş bildirebilir ve teklifte bulunabilir.

Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.

Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
  1. a) Derneğin tüzükte gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını Dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetlemek ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve Genel Kurula sunmak
  2. b) Mevzuatta Denetim Kurulunca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapmak, yetkileri kullanmak

Madde 16 – Kurullar
Dernek gerekli gördüğü konularda Yönetim Kurulunun kararıyla kurul, alt kurul, komisyonlar ve jüriler oluşturabilir. Bu kurullar Yönetim Kurulunun saptayacağı konu kapsamında ve yeterli gördüğü sürede hizmet görürler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
 
Madde 17 – Derneğin Gelir Kaynakları
Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.
a) Üye aidatları
b) Gerçek ve tüzel kişilerin Derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar
c) Dernek tarafından tertiplenen toplantı, gezi, ve eğlence, temsil, konser, spor etkinlikleri, çeşitli yarışma ve konferanslar gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler
d) Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler
e) Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar
f) Derneğin amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar
g) Derneğin yabancı ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişi ile derneklerden veya benzeri kuruluşlardan gerekli izinleri almak koşulu ile elde edeceği bağış ve yardımlar
h) Derneğin amacına uygun olarak tüzük gereği yapılacak her türlü faaliyetlerden elde edilecek gelirler
i) Diğer gelirler

Madde 18 – Üye Aidatları
Üye aidatları;
a) Üye giriş aidatı
b) Üye yıllık aidatından oluşur.
 
Üye aidatlarını belirlemeye Genel Kurul yetkilidir.
 
Madde 19 - Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri
Dernek gelirleri “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır.

Derneğin Gelir Vergisi Kanununun 94. Maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre “Gider Pusulası”, bu kapsamda bulunmayan ödemeleri için “Gider Makbuzu” düzenlenir.
Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır.

Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından Derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.
 
Madde 20 - Gelir ve Gider ile Borçlanmada Usul
Dernek amacını gerçekleştirebilmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için, ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulunun kararı ve Genel Kurulun onayı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi, nakit olarak da yapılabilir. Ancak Derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak tutarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte borçlanma yapılamaz.
 
Madde 21 - Derneğin İç Denetimi
Dernek iç denetimi Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da yaptırılabilir. Denetimin, Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılmış olması Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Denetim Kurulu tarafından en geç yılda bir defa Derneğin denetimi gerçekleştirilir.
 
Madde 22 –Tüzük Değişikliği
Tüzük Değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılır.

Genel Kurulda tüzük değişikliğinin görüşülebilmesi için Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle ilk toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantıya katılan üye sayısı Yönetim ve Denetim Kurulları asil üye toplam sayısının iki katından az olamaz.

Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının üçte ikisidir. Genel Kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
 
Madde 23 - Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
Fesih
Genel Kurul her zaman Derneğin feshine karar verebilir.

Genel Kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu aranır.

Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetim Kurulları asil üye toplam sayısının iki katından az olamaz.

Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu,  toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının üçte ikisidir. Genel Kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

Tasfiye İşlemleri
Genel Kurulca fesih kararı verildiğinde, Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan Tasfiye Kurulunca yapılır. Bu işlemlere feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde Dernek adında “ Tasfiye Halinde Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği” ibaresi kullanılır. Tasfiye Kurulu mevzuata uygun olarak Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini başından sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul önce Derneğin hesaplarını inceler.

İnceleme esnasında Derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükler bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemleri sırasında Derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip Tasfiye Kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile Dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

Derneğin defter ve belgelerini Tasfiye Kurulu sıfatıyla son Yönetim Kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Görev, bir Yönetim Kurulu üyesine de verilebilir. Defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Derneğin alacaklarının tahsil edilmesi ve borçlarının ödenmesinden sonra kalan para, mal ve haklarının tamamı Süreyya Ağaoğlu Eğitim ve Öğretim Vakfına intikal eder.
 
Madde 24 – Tesis Açma
Dernek, gerekli izinleri almak koşulu ile üyeleri için dinlenme tesisi açabilir, işletebilir ve işlettirebilir.
 
Madde 25 - Defter ve Kayıtlar
Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak tutulur. Derneğin ticari işletmesinin açılması durumunda ticari işletme için ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

Yönetim Kurulu kararı ile başka defterler de tutulabilir.
 
Dernekte mevcut olan defterler aşağıda verilmektedir.
a) Karar Defteri
b) Üye Kayıt Defteri
c) Evrak Kayıt Defteri
d) Alındı Belgesi Kayıt Defteri
e) Yevmiye Defteri
f) Büyük Defter
d) Envanter Defteri
 
Madde 26- Hüküm Eksikliği
Bu Tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu, bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
 
Madde 27– Genel Hükümler
1) 2908 sayılı Dernekler Kanunu gereği İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü’nün 17.05.1990 gün ve Hukuk İşleri 03(990)594 sayılı yazıları ile tüzüğümüz onaylanmıştır.
2) 16.03.2002 tarihinde yapılan Dernek Olağan Genel Kurulunda; Dernek tüzüğünün 2, 4, 5, 12 ve 17. maddelerinde yapılan değişiklikler İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü’nün 11.09.2002 gün ve 02/34-003/008 sayılı yazıları ile onaylanmıştır.
3) 17.04.2010 tarihinde yapılan Dernek Olağan Genel Kurulu’nda Dernek Tüzüğünün 5. Maddesinde yapılan değişiklik İstanbul Valiliği Dernekler Müdürlüğünün 17.05.2010 gün ve 02/34-003/008 sayılı yazıları ile onaylanmıştır.
4)14.04.2012 tarihinde yapılan Dernek Olağan Genel Kurul Toplantısında Dernek Tüzüğüne 3 madde daha eklenerek değiştirilmiş, yapılan bu
değişiklikler İstanbul Valiliği Dernekler Müdürlüğünün 14.05.2012 gün ve 477.01.02.02-27560 sayılı yazıları ile onaylanmıştır.
5) 28.04.2019 tarihinde yapılan Dernek Olağan Genel Kurulunda yapılan tüzük değişikliği İstanbul Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından 25.06.2019 tarihinde onaylanmıştır.
6) Dernek Bakanlar Kurulu’nun 23.3.1951 gün ve 3/12743 sayılı kararı gereğince kamu yararına çalışan kurum niteliği taşımaktadır.
 

Adres ve İletişim

Maslak Mah. Maslak Meydan Sok. No.4  Sarıyer İstanbul
(0212) 276 11 35

Sanal Müze

Bizi takip edin

acik-acik-logo-pozitif.png
Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği - Tüm hakları gizlidir. Bu web sitesi Digital Ambar tarafından yapılmıştır. © 2025.

Arama